Промовирани огласи »

Рускиот милјардер Роман Абрамовиќ со својата луксузна јахта пристигна во Хрватска. Јахтата е богато опремена и за неговото крстарење тој потроши милиони евра само за гориво.

Јахтата има капацитет за 62 гости и 70 членови на екипажот, а се состои од базени, сауни, кино сали, фризерски салон, градинка, ресторани, клубови и болница.

Јахтата Еклипса кој е во сопствеништво на Роман Абрамович се наоѓа моментално на хрваткото приморје. За потребното гориво нарачано било 750.000 литри што е три четвртини од вкупниот капацитет во резервоарот за гориво. Тоа гориво ќе го чини милион евра. Супер долгата јахта од 163 метри вреди 340 милиони евра која Абрамович си ја поклони самиот себе за Новата 2010 година. Таа тежи 13.000 тони, широка е 21 метар и годишното одржување го чини 30 милиони евра.

Од додатна опрема има и два хеликоптери, подморница, ракетни радари, спасувачка опрема и многу други системи за безбедност.

Промовирани огласи »

На сите ни се случило да не искритикуваат и да ни стане непријатно. Поготово ваквото нешто на работното место навистина е стресно.

KARIERA.mk споделува со вас неколку тактики како да реагиратер кога некој ќе почне да ве критикува:

  • Докажете се – критичарите нека видат каков лидер сте всушност вие. Ако се криете, само ќе им покажете дека се во право.Тоа им дава слобода постојано да ве нарекуваат како сакаат. Не смеете да им покажете дека ви е страв.
  • Бидете отворени – можете да ги снимате состаноците и да им покажете дека сте транспарентни, и да ги совладате оние кои не се согласуваат со вас.
  • Бидете кул – Кога ве критикуваат во лице, дишете длабоко. Колку го повишува тонот вие толку посмирено одговарајте. Намерно зборувајте смирено.
  • Признајте ги своите недостатоци – Немојте да се браните, едноставно кажете дека сте изреагирале најдобро во таа ситуација. Делувајте искрено дури и кога ги признавате грешките.
  • Често смејте се – Олеснете ја ситуацијата со насмевка. Покажете дека имате контрола. Насмевнете се кога е соодветно, но немојте да се потсмевате.

Промовирани огласи »

Џејми Дајмон, генералниот извршен директор на  JPMorgan Chase  банката од Вол Стрит го крена гласот против криптовалутата биткоин кој според него е преценета и може да доведе до пукање на сегашниот меур што ќе има тешки последици за инвеститорите.

Треба да се потсети дека токму Дајмон и неговата банка  JPMorgan Chase беа едни од главните виновници од финансиските институции во 2007 за страшниот пад на пазарот на недвижности бидејќи продаваа несигурни имотни хипотеки со лажен зголемен рејтинг обезбеден од осигурителните компании.

Токму големата економска криза во 2008 придонесе за создавање на криптовалутите кои нема да зависат од банкарскиот сектор, ќе бидат одредувани од самиот пазар и ќе понудат поголема транспарентност. Секако, биткоинот и другите електронски валути се уште не го постигнале идеалниот принцип на функционирање но, тоа е поради тоа што засега се нерегулирани. 

 JPMorgan Chase платиле 13 милијарди долари казна на американската влада за нелегалните трансакции со хипотеките и нивното препродавање при што многумина останаа без своите домови. Разликата сега со биткоинот е во посигурната поставеност на неговата вредност и пазарна намена, па повторување на слична економска и пазарна криза засега е малку веројатна.

Извор - Фактор

Промовирани огласи »

Џејми Дајмон, генералниот извршен директор на  JPMorgan Chase  банката од Вол Стрит го крена гласот против криптовалутата биткоин кој според него е преценета и може да доведе до пукање на сегашниот меур што ќе има тешки последици за инвеститорите.

Треба да се потсети дека токму Дајмон и неговата банка  JPMorgan Chase беа едни од главните виновници од финансиските институции во 2007 за страшниот пад на пазарот на недвижности бидејќи продаваа несигурни имотни хипотеки со лажен зголемен рејтинг обезбеден од осигурителните компании.

Токму големата економска криза во 2008 придонесе за создавање на криптовалутите кои нема да зависат од банкарскиот сектор, ќе бидат одредувани од самиот пазар и ќе понудат поголема транспарентност. Секако, биткоинот и другите електронски валути се уште не го постигнале идеалниот принцип на функционирање но, тоа е поради тоа што засега се нерегулирани. 

 JPMorgan Chase платиле 13 милијарди долари казна на американската влада за нелегалните трансакции со хипотеките и нивното препродавање при што многумина останаа без своите домови. Разликата сега со биткоинот е во посигурната поставеност на неговата вредност и пазарна намена, па повторување на слична економска и пазарна криза засега е малку веројатна.

Извор - Фактор

Повеќе
КЛИКНИ