Промовирани огласи »

ЕВН хоум распиша нов тендер за набавка на 3.621 гига вати струја, откако на првиот тендер не учествуваше државната компанија ЕСМ, иако има законска обврска да обезбеди 60 отсто од потребните количини за домаќинствата од домашното производство.

Според законот за енергетика ако и на вториот тендер ЕСМ заради состојбите во кои се наоѓа компанијата, а тоа е 25 ноември, не успее да обезбеди домашна струја по 37 евра за мегават час, ЕВН хоум ќе биде принуден да ја набави целокупната потребна количини на слободен пазар, каде што еден мегават се продава по цена и од 250 евра. Таквата ценовна разлика ќе предизвика дополнителен притисок врз цената на струјата за домаќинствата, која според најавите секако ќе се зголеми двојно на почетокот на следната година.

Владата не виде ништо спорно во тоа што ЕСМ не учествуваше на првиот повик бидејќи како што тогаш рече министерот Бектеши може да има втор па и трет оглас пред да се формира цената на електричната енергија за тарифните потрошувачи од страна на РКЕ. Најважно според него е да се утврди цената на домашното производство и да се зголеми ископот на јаглен.

Цената ја одредува Владата, а не ЕСМ. Ја очекуваме анализата на ЕСМ и во момент кога ќе се достави до Владата, Владата ја одредува цената со која ЕСМ ќе влезе во тендерот на ЕВН Хоум. Тие веќе прават калкулации за наредните шест месеци и во моментот кога ќе стигне предлог од страна на ЕСМ ние како Влада ќе ја утврдиме цената која ќе биде за домаќинствата и за малите потрошувачи за наредните шест месеци, рече минатата недела Бектеши.

Според убедувањата на Владата капацитетите ќе работат според планот, со Стопанската комора се работи на набавка на мазут за ТЕЦ Неготино а од 1 декември ќе биде пуштен во употреба РЕК Осломеј.

Состојбата во енергетиката е во деликатна состојба. Производството е во лоша кондиција, а за да надополни потребните количини МЕПСО неколку пати преземал балансна енергија од европските преносни системи, кои деновиве ќе мора да се платат.

Остатокот од текстот прочитајте го на Фокус.мк

Промовирани огласи »

Ако работите во секторот програмирање во земјава, во септември годинава сте зеле просечна плата од 75.135 денари. Тоа значи и дека вашата плата пораснала за 12,2 отсто во однос на една година претходно.

Среќник сте и доколку сте ангажирани во дејноста фармација, со просечна плата од 49.188 денари. Сепак, вашите примања се далеку пониски од оние на програмерите, иако добрата вест е дека платата ви пораснала за 4,4 отсто.

Во врат на фармацевтите им дишат оние од воздухопловството, каде просечната плата е 48.294 денари, со тоа што оние на повисоките позиции земаат многу повисоки лични примања. Оваа плата во однос на една година претходно пораснала за 14,7 проценти.

Банкарите традиционално со солидни плати, имаат во септември просечна плата од 46.716 денари, и притоа овде не влегуваат бонусите што си ги делат менаџерите на банките. Послаб пораст на платите, само 1,4 отсто во однос на една година претходно.

И, стручноста по се изглед почнала да се исплатува во земјава, па вработените во секторот стручни дејности земале во септември просечна плата од 45. 293 денри, што е раст од близу 10 отсто во однос на претходната година.

Банкарите традиционално со солидни плати, имаат во септември просечна плата од 46.716 денари, и притоа овде не влегуваат бонусите што си ги делат менаџерите на банките. Послаб пораст на платите, само 1,4 отсто во однос на една година претходно.

И, стручноста по се изглед почнала да се исплатува во земјава, па вработените во секторот стручни дејности земале во септември просечна плата од 45. 293 денри, што е раст од близу 10 отсто во однос на претходната година.

Промовирани огласи »

Самостојниот синдикат на клинички центар единствено за спроведување на најавената мерка од страна на Комисијата за заразни болести, гледа во бесплатните ПЦР тестови. Тие од самиот почеток на вакцинацијата се децидни дека треба сите медицински работници да се вакцинираат против Ковид – 19, но предложените мерки, според нив, се доста нејасни. 

Вчера, Претседателот на ССКЦ, д-р Горан Беговиќ во изјава за ТВ Телма, посочи дека прво се кажува дека вакцинацијата не е задолжителна, за да во исто време се бара вработениот ПЦР тестот сам да го наплати. Смета дека едното со другото е контрадикторно. 

Коректно би било тие брзи тестови, бар брзите тестови за ПЦР да бидат на трошок на здравственото осигурување, рече Беговиќ. 

Беговиќ тврди дека не може нешто да биде слободен избор ако во текот на месецот тоа претставува обврзувачки финансиски товар за вработениот, а за него спорна е и границата од само 45 -те дена природен имунитет за прележаните од коронавирус, што ги ослободуваат вработените од обврската за вакцинација или ПЦР тест. 

Во однос на имунитетот на оние што ја прележале болеста Ковид – 19, не би смеело тој имунитет да биде 45 дена, минимум би требало да биде шест месеци, доколку комисијата за заштита од заразни болести има други сознанија или препораки би требало, барем нас во стручната фела, да не извести и за тоа да ни ги соопшти тие сознанија и препораки, рече Беговиќ за Телма. 

Според Беговиќ, Комисијата за заразни болести треба да се произнесе и за тоа, дали луѓето со високо ниво т.е. титар на антиела по прележан коронавирус треба да се вакцинираат.

Извор: Телма

Промовирани огласи »

Многу е напишано за огромните промени во нашиот работен век во текот на изминатите две години, се разбира, од потребата и грижата за безбедноста. Во 2022 година, пандемијата е сè уште животен факт за многумина од нас. Сепак, фер е да се каже дека научивме да се прилагодуваме на новите модели на однесување и очекувања додека ја вршиме нашата работа. 

 

1. Хибридна работа

Кога станува збор за тоа каде работиме, ќе продолжат да постојат три главни модели – централизирани работни места, децентрализирани оддалечени организации и хибриден пристап „најдоброто од двата света“. Она што веројатно ќе се промени во 2022 година е дека поверојатно е дека ние, како работници, ќе имаме избор наместо да бидеме принудени да се усогласиме со кој било модел што вашата организација го избрала од потреба.

2. Работна сила зголемена со вештачка интелигенција

Светскиот економски форум предвидува дека вештачката интелигенција и автоматизацијата ќе доведат до отворање на 97 милиони нови работни места до 2025 година. Сепак, на луѓето кои работат на многу постоечки работни места, исто така, ќе им се менуваат улогите, бидејќи од нив се повеќе се очекува да ги зголемат сопствените способности со технологијата за вештачка интелигенција . Првично, оваа вештачка интелигенција првенствено ќе се користи за автоматизирање на повторливи елементи од нивните секојдневни улоги и ќе им овозможи на работниците да се фокусираат на области кои бараат повеќе човечки допир - креативност, имагинација, стратегија на високо ниво или емоционална интелигенција, на пример.

3. Издржлив кадар

Пред пандемијата, приоритет беше генерално да се ангажира персонал кој ќе создаде ефикасни организации. Средината и постпандемијата, акцентот цврсто се префрли во насока на отпорност. Додека вградениот вишок или преклопувањата во вештините можеше претходно да се сметаа за неефикасни, денес тоа се смета за разумна мерка на претпазливост.

4. Следење и анализа на вработените

Иако е контроверзно, истражувањата покажуваат дека работодавците сè повеќе инвестираат во технологија дизајнирана да го следи и следи однесувањето на нивните вработени со цел да се зголеми ефикасноста. Платформите како што е Aware кои им овозможуваат на бизнисите да го следат однесувањето преку е-пошта и алатките како што е Slack со цел да ја измерат продуктивноста, се сметаат за особено корисни од менаџерите кои ја надгледуваат работната сила од далечина. Се надоврзува на функционалноста создадена , кој ги следи движењата на персоналот околу физичките канцелариски блокови и може да се користи за следење, меѓу другото, колку често се прават паузи во бањата и кои работници поминуваат најмногу време зборувајќи. на другите за разлика од седењето на нивната работна станица.

Повеќе