Промовирани огласи »

Во организација на P World и ексклузивно партнерство со KARIERA.mk на 29-ти септември во Скопје доаѓа HR менаџерот на Фејсбук Maud Durand којa ќе биде дел од најголемиот регионален HR настан оваа година – Global HR Summit.

На настанот, покрај претставникот од Фејсбук доаѓаат и клучните луѓе во HR тимовите на Unilever, Gazprom, ING и фармацевтскиот гигант Novo Nordisk.

 

Maud Durand магистрирала во управување со човечки ресурси, и смета дека HR е професија, која секогаш ја инспирира и ја турка да оди понатаму и подлабоко во нејзините идеи. Таа во Фејсбук дојде од најпознатиот сервис за бизнис вмрежување LinkedIn, каде што имаше можност да им помогне во креирање и спроведување на скалест модел за регрутирање. Maud тука повторно се стакнува со искуства за важноста на регрутерството и одбирањето на кадар во процесот на вработување и повеќе од било што, комбинирање на нешта што таа ги сака: здобивање со нови таленти, бизнис партнерство и стратегија.

За да ja запознаете Maud и да поминeте еден ден со некои од најпознатите светски признати експерти за човечки ресурси, резервирајте ги своите билети денес за Global HR Самитот во Скопје за човечки ресурси на следниов линк: http://www.thepworld.com/event/global-hr-summit-skopje

Промовирани огласи »

Како да водите со цел во вашата компанија!

Кажете ни нешто повеќе за себе и за вашиот професионален пат, како се одлучивте за Човечки ресурси?

Може да кажам дека сигурно не се родив со желба за кариера во Човечки ресурси, едноставно се случи. Додека студирав за првпат во животот ме повикаа на интервју (за продажба) во голема компанија. Не ми се допаѓаше позицијата но ме заинтригира процесот на селекција и тимот за регрутирање. Така и одлучив да се обидам, започнав со Агенција за регрутирање, Employer brand агенција, и подоцна со Унилевер. Сè уште ја разоткривам мојата страст за Човечки ресурси бидејќи улогата на ПР расте и станува се поразнолика, а со тоа се отвараат можности за истражување и на луѓето и на бизнисите.

На Самитот за глобални трендови во ПР во Скопје, вашата презентација ќе биде за лидерство со цел, може ли да ни дадете некои информации што може да очекува публиката од вашата тема?

Ќе го споделам патот на Унилевер кон целта како специфичен дел од нашата култура. Како им помагаме на вработените да ја откријат својата цел и начините на кои може да ја остваруваат таа цел во канцеларијата и надвор од канцеларијата. Во денешно време, нашата цел е пристапот за учење и талентот, затоа што веруваме дека луѓето со цел се чувствуваат подобро, покажуваат подобри резултати и целосно го остваруваат својот потенцијал. А кога се работи за лидерите, личната цел е начин да се сплотат со тимот и да ги преточат своите лични аспирации кон остварување на бизнис влијание.   

Со кои проекти во областа на ПР на кои сте работеле најмногу се гордеете?

Многу се гордеам со изминатата година во глобалниот тим за талент (Global Talent Team). Мислам дека бев дел од тимот во многу интересен период, кога се случија многу промени во управувањето со резултатите од работењето (Performance management) и во управувањето со таленти (Talent management). Одлично е кога ќе се види поголема флексибилност и транспарентност во процесот на оценување на резултатите од работењето и дискутирањето за таленти како резултат од тимските заложби. Исто така, ми претставува задоволство да ја предводам агендата за благосостојба (Wellbeing agenda) – оваа година сум навистина инспирирана да ја промовирам програмата за ментална благосостојба (Mental Wellbeing program).

Како ви изгледа еден обичен работен ден во Унилевер?

Во Унилевер никогаш не знаете што да очекувате. Навистина се восхитувам на разноликоста на задачите што ми се појавуваат секојдневно. Како Деловен партнер за ПР (HR Business Partner) поминувам доста време со деловните соработници – дискутираме околу бизнисите и како може ПР да обезбедат поддршка, насочување на таленти и донесување одлука за можностите. Исто така сум вклучена во коучинг и инцијативи за обуки за вработените и линиските раководители. Одговорна сум и за областите на експертиза во учењето и благосостојбата – па воспоставувам контакти со моите колеги од областа на ПР од целиот свет, учествувам на надворешни настани, и едноставно многу читам, за да ги слушнам најдобрите практики и да се инспирирам. 

Во моментов живеете во Москва, како би ја споредиле тамошната работна средина со останатиот дел од светот?

Едно нешто што го имам искусено во Унилевер е сличната работна средина нив целиот свет. Дури и канцелариите се слични – па не се чувствувате како странец кога ги посетувате колегите во други земји. Но Москва е голем град, а тоа влијае на животниот стил на луѓето – сите се многу зафатени и растрчани. И во Унилевер Москва, вашата работа е дел од вашиот живот и колегите ви се добри пријатели, половина од следбениците на Фејсбук и Инстаграм. Постојано може да видите луѓе кои завршиле со работа и попладнето одат некаде заедно. 

Оваа есен ќе одржите презентацијана Самитот за глобални трендови во ПР во Скопје, што очекувате од дестинацијата?

Никогаш не сум била во Скопје, но сигурна сум дека местото е прекрасно. Зависна сум од патувања и едноставно сакам да додавам нови дестинации на мојата мапа. Очекувам да запознаам нови луѓе и да се инспирирам од градот. Сигурна сум дека ќе ме изненади.

За да дознаете нешто повеќе од Ана и Лидерството со цел на Унилевер, придружете ни се на Самитот за глобални трендови во ПР во Скопје на 29 септември!

 

Промовирани огласи »

Maud Durand Од Фејсбук ќе го отвори Global HR Самитот во Скопје

Глобал HR Самитот Скопје, Македонија е првиот меѓународен настан за човечки ресурси кој ќе се одржи на 29 септември 2017 година во Скопје и замислено е да вклучува презентации од страна на некои од најпознатите светски признати експерти за човечки ресурси и практиканти од Facebook, Unilever, Gazprom, ING и фармацевтскиот гигант Novo Nordisk.Денес, со вас, КАРИЕРА.мк сака да сподели ексклузивно интервју со Maud Durand, стратешки ЕМЕА Sourcer на Фејсбук и еден од најиновативните лидери во областа на човечки ресурси во компанијата.


Магистрирала во управување со човечки ресурси, и смета дека HR е професија, која секогаш ја инспирира и ја турка да оди понатаму и подлабоко во нејзините идеи. Таа неодамна работеше за LinkedIn, каде што имаше можност да им помогне во креирање и спроведување на скалест модел за регрутирање. Maud тука повторно се стакнува со искуства за важноста на регрутерството и одбирањето на кадар во процесот на вработување и повеќе од било што, комбинирање на нешта што таа ги сака: здобивање со нови таленти, бизнис партнерство и стратегија. На нејзината моментална позиција во Фејсбук, таа е стратешки регрутер и внатрешен соработник, помагајќи му на бизнисот да има подобра слика за тоа какви таленти има во пресрет и воведувајќи канал преку кој компанијата ќе се здобива со врвни апликанти.

Кажете ни нешто повеќе за себе и вашиот професионален пат, како одлучивте дека човечките ресурси ќе бидат вашиот избор?

За мене човечките ресурси се професија која секогаш ме инспирира и ме турна да одам понатаму и подлабоко во моите идеи. Јас магистрирав менаџмент на човечки ресурси и работам во оваа област веќе од 2009 година. Го запознав начинот на вработување многу одамна, дури пред да се појават сајтовите за вработување, во времето кога се ловеа таленти на традиционален начин.

Тој период ме научи на пркос и креативност, која ми помага секој ден да дојдам до нови возбудливи талент проекти.
По ова имав можност за прв пат да ја откријам брзорастечката средина во светот на високата технологија, и работев во Dell како консултант за ЕМЕА таленти ( луѓе од Европа, Блискиот Исток и Африка ) и нивни надворешен член.

Со голем интерес кон индустријата, јас исто така потрошив две години како HR Business Partner во стаклената индустрија. За тоа време, решив да ја проучувам ”Place of humans in Merger & Acquisitions” проблематиката како предмет на изучување за мојата магистерска дисертација. Тој проект е почетна точка на планот за промена во менаџментот и можност за отворен дијалог со синдикатите во фабриката.

Начинот на кој што регрутираме се промени како последица на технолошкиот напредок. Која е вашата визија за регрутирање во денешно време?

Еден мудар човек еднаш рече: ”Суштината на успешно регрутирање е да се лови риба онаму каде што се рибите”, сосема клише нели? Не, навистина. Дознајте каде да барате и поточно, што да барате? Ова е предизвик со кој што се соочуваат многу компании, но понекогаш тоа не го разбираат. Sourcing & Talent Insights стратегијата е еден од клучните начини како да го подобриш полето каде што ќе најдеш нови таленти и значително ќе го намалиш времето кое што ти е потребно за да ги најдеш вистинските луѓе кои што сакаш да ги вработиш.

Кои проекти во поглед на човечките ресурси ве гордеат најмногу?

Постојат неколку проекти кои претставуваат мое лично задоволство да се биде дел од нив:
• Talent Insights & Market Map (За првпат од овој тип во Европа, Блискиот исток и Африка) во Facebook
• Development & Implementation of an Insights sharing platform (за целиот тим кој работи во регионот Европа, Блискиот исток и Африка) во Facebook
• Член во креирањето и воведувањето на регрутирачкиот модел во LinkedIn
• Тренинг план и примена на стратегии во OI
• Sales Academy (Програма за пракса со 70 практиканти, односи со училишта, интегрирање и помош при нивните почетоци) во Dell.

Сте работеле за LinkedIn и Facebook во областа на пронаоѓање таленти, како би ги споредиле двете компании?

Главната разлика, мислам дека e флексибилностa на процесите и правилата кои ги налага Facebook во споредба со LinkedIn. Facebook е малку помлад од LinkedIn и два пати поголем, и по мое мислење во фејсбук е сочуван претприемачкиот дух многу повеќе отколку во linkedIn. Чувствувам како се да е можно овде каде што се наоѓам во моментов!.

Како изгледа еден типичен ден на работа во Facebook за Вас?

Повеќето денови јас континуирано работам на:
• Пребарување на таленти
• Градење на мапа на пазарот на таленти
• Изградба на стратегии за регрутирање во области каде што сеуште е тешко да се регрутира
• Изложување на стратегиите и дискутирање на опциите со регионалниот директор и директорот за вработување.
• Пронаоѓам креативен начин како да ги најдам вистинските луѓе и како да ги исконтактирам истите
• Повикување на веќе пасивни апликанти
• разговори и дискусии и мониторирање на следните чекори
• Средби за вработување со разни компании

Вие сте во моментов со седиште во Ирска, како се споредува работна средина таму со остатокот од светот?

Бидејќи јас работам за Американска компанија и веќе имам работено за две други компании пред тоа, би рекла дека тие имаат некои сличности во организациска смисла - Хоризонтален менаџмент, сосема отворени и транспарентни и можеби и самата локација во Ирска атмосферата ја прави како да се чувствуваш акко да си дел од едно големо семејство, секогаш сите сме ЗА забава после работните обврски.

За да ja zapoznaete Maud и да поминete еден ден со некои од најпознатите светски признати експерти за човечки ресурси, резервирајте ги своите билети денес за Global HR Самитот во Скопје за човечки ресурси на следниов линк: http://www.thepworld.com/event/global-hr-summit-skopje

Промовирани огласи »

Hr Global самитот во Скопје е горд што ќе презентира студија на случај за развој на програмата за препознавање на маркирани вработени: Emirates NBD Case Study од Ramakrishna Movva, кој е задолжен за центрите за човечки ресурси во Emirates NBD Group и истиот покрива области како развој на лидерство, управување со таленти, остварувања, награди и развој на организацијата.

Неговата основна улога е да обезбеди советодавна и олеснувачка поддршка на бизнисите, и да работи на стратегии и програми за човечки капитал кои можат да овозможат подобро извршување на деловната стратегија. Тој има повеќе од 30 години искуство со човечки ресурси во Јужна Азија и Блискиот Исток.

Во текот на неговото искуство Рамакришна дал идеја, развил и успешно извршил неколку иницијативи за човечки капитал, како сооднос на работата и семејството, управување со перформансите на претпријатието, програма за потенцијални таленти, програма за идни лидери, развој на раководството на високите членови од компаниите и промена во сценариото при продавање и купување на компании ( M&A сценарија).

HR трансформацијата на декадата која ја водеше токму Рамакришна во Emirates Bank беше призната како бизнис студија од INSEAD Business School.

Кажете ни малку за себе и за вашиот професионален пат, како одлучивте дека човечките ресурси се соодветни за вас?

Бев обучен да бидам офицер во вооружените сили, но околностите ме натераа да продолжам со други можности за кариера. Сосема случајно се запишав на програмата за човечки ресурси, но од почетокот знаев дека сум на вистинското место.

Мојата прва улога како консултант во Price Waterhouse постави цврста основа во концептуализирањето и извршувањето на HR-проекти за клиенти во различни сектори понатака. Преку мојата последователна работа во Unilever, научив за тоа како глобалните организации функционираат, особено врската помеѓу талентот, културата и бизнис перформансите.

Се преселив во Дубаи по 12 години професионално искуство во Индија, со намера да работам околу 3 години и да се вратам дома, но на крајот останав во Дубаи да работам за Emirates NBD дури 23 години.

За време на моите први години во Дубаи, имав можност да ја завршам мојата докторска програма поврзана со Learning & Change in Human Systems на Калифорнискиот институт за интегрални студии во Сан Франциско, која ја завршив во 2002 година.

Кои се некои од проектите, поврзани со човечки ресурси, на кои сте работеле и сте најмногу горди?

Најверојатно, најмногу ми значи 10 годишното работење во Emirates NBD кое траеше од 1996-2005. Тоа беа и годините кога беше обликувана новата визија за Дубаи, што доведе до периодот на бум во 2008 година. Бизнисите во рамките на банката, гледаа на двоцифрениот раст и ние во одделот на човечки ресурси мораше да се трансформираме од вршење на основна функција во професионална уметност и давање на професионални услуги.

Во склоп на тој ангажман, работевме на повеќе иницијативи како односот меѓу работата и семејството, платформа заснована на перформанси и компетентност, базирана на талент, потребни за експлозивен раст на бизнисот.

Вие сте моментално со седиште во Дубаи. Како би ја споредиле работната средина таму со остатокот од светот?

Дубаи е жив град кој постојано се открива себеси, преку нови визии и нови иницијативи. Културната разновидност во организациите и тимовите е дефинитивна сигурност, која обезбедува возбудливи средини за иновации и градење на различни перспективи. Исто така, тоа е место каде современите и традиционалните начини на водење бизнис се спојуваат.

Дигиталната генерација во моментот претставува повеќе од 40% од работната сила во повеќето организации, што ги поттикнува високите лидери да ги преиспитаат и преработат политиките и практиките кои можат да го вклучат и да го инспирираат овој критичен сегмент на работната сила. Сите овие фактори го прават Дубаи навистина уникатно место за живеење и работа.

Повеќе
КЛИКНИ