Промовирани огласи »

Предлогот на ЕУ за забрана за продажба на возила со мотори со внатрешно согорување веќе ги подели земјите од сојузот, кои се за или против оваа одлука. ЕУ бара од производителите на автомобили да ги намалат емисиите на CO2 од новите автомобили на нула до 2035 година.

Германија и Италија први се спротивставија на оваа одлука, но сега Германија прави сојуз со седум европски земји кои јасно и категорично се против забраната за возила со мотори со внатрешно согорување.

До 2035 година, сите нови автомобили мора да имаат нула емисија на CO2. Сепак, не сите членки на ЕУ се согласуваат со одлуката. Според извештајот на агенцијата Ројтерс, Германија формирала сојуз со неколку европски земји за да се спротивстави на споменатата забрана за мотори со внатрешно согорување.

Седумте вклучени земји се Чешка, Словачка, Италија, Полска, Романија, Унгарија и Германија – чии министри за транспорт неодамна одржаа состанок на кој разговараа за тоа што треба да се промени во одлуката на ЕУ.

Германскиот министер за транспорт Фолкер Висинг во соопштение рече дека предлогот на ЕУ мора веднаш да се промени. Тој додаде дека пристапот изгледа погрешен, посочувајќи дека постои „климатски неутрален начин“ за зачувување на автомобилите со мотори со согорување. Новосоздадениот сојуз е заинтересиран за посебна категорија на возила со мотори со внатрешно согорување кои можат да работат на јаглеродно неутрални горива по 2035 година.

Последниот потег на ЕУ за забрана на продажба на нови бензински и дизел автомобили до 2035 година дојде минатиот месец. Новото законодавство бара од производителите на автомобили да ги намалат емисиите на CO2 од новите возила на нула до истата година.
Покрај тоа, законот, исто така, наложува 55 отсто намалување на емисиите на CO2 за новите автомобили и 50 отсто за комбиња до 2030 година. ЕУ ќе ги отстрани своите стимулации за возила со нула и ниска емисија до 2030 година.

Производителите кои произведуваат помеѓу 1.000 и 10.000 новите автомобили годишно ќе мора да се усогласат со новите правила, додека производителите кои регистрираат помалку од 1.000 нови возила годишно ќе бидат изземени од регулативите.

Неколку производители на автомобили веќе презедоа чекори за тестирање на употребата на алтернативни горива, како што се синтетиката и водородната енергија, што ги истражуваат Porsche и Lamborghini. Дури и Toyota експериментира со мотори на водород, почнувајќи од Prius, кој треба да пристигне со споменатото поставување до 2025 година.

Многу приоизводители сметаат дека меѓу алтернативните погодни се оние на водород и работат на истите.

Промовирани огласи »

Претприемачот Дарко Мет Сертиќ, решил на своите вработени да им овозможи убав и пријатен одмор во хотел кој го реновирал само за нив.

Во градот Јабланац на хрватското приморје има хотел кој Дарко решил да го купи за да можат неговите вработени да се одморат. Сертиќ со години барал објект во кој работниците од неговите три фирми во Сисак би можеле да дојдат на одмор без да платат ништо.

Тоа го правам од чиста себичност. Ако сакате добра и просперитетна компанија со среќни вработени, мора да им се обезбеди некои основни работи – платени патни трошоци, топол оброк, но и убав одмор. Мора да им помогнете со она што влијае на нивниот семеен буџет малку повеќе. Така ги чувате. Освен тоа, ќе привлечете нови, попаметни луѓе од себе. Тогаш можеш малку да се повлечеш и да кажеш – супер, помалку обврски за мене, ја објаснува својата деловна филозофија Сертиќ (66).

Пред две години го купил хотелот Аблана со 26 соби. Изграден е во втората половина на 90-тите и работел до 2010 година, кога бил оставен на милост и немилост на вандалите и времето.

Беше во страшна состојба. Беше обраснат со трева и имаше диви животни во него, а собите беа тоалети за сите луѓе кои се капеа на блиската плажа. Беше ужасно! Сè може да се подобри, освен локацијата. Кога нешто е на одлична локација, тогаш има смисла да се работи напорно, објаснува сопственикот Сертиќ.

Тој ја научи американската претприемничка мудрост во текот на изминатите 40 години живеење и работа во САД.

Сертиќ моментално не планира да го прошири своето портфолио со недвижнини во Јабланц. Тој е фокусиран на довршување на хотелот на кој досега потрошил речиси три милиони евра. Го задржал оригиналниот изглед на зградата, за која вели дека е извонредно дизајнирана и реновира сè внатре.

Минатата година ги уредивме сите простории. Ги поставивме сите нови инсталации за вода, струја, гас и канализација. Изградивме нова кујна и ја опремивме со најсовремени апарати, што ни е исклучително важно. Треба уште да поставиме лифт во хотелот. Работиме на хортикултура во надворешниот дел. Се поставуваат соларни панели на покривот. Минатата година веќе ги имавме првите гости, нашите вработени, а од Велигден започнува нашата нова сезона.

Промовирани огласи »

„Синцеритас“ АД Скопје е фармацевтска компанија чиј фокус на работење е култивирањето и производството на канабис за медицинска намена. Работните практики и политики во нашата компанија се усогласени со највисоките домашни и европски стандарди во фармацевтската индустрија (ISO, GACP, GMP) со цел производство на сув цвет и на масло од канабис со висока чистота и различни концентрации на CBD и THC.

Доколку сте заинтересирани да се придружите на #TeamSinceritas можете да аплицирате за следниве работни позиции:

АСИСТЕНТ ВО ПРОИЗВОДСТВО
СЕНИОР АНАЛИТИЧАР ВО КОНТРОЛА НА КВАЛИТЕТ
QA - ОДГОВОРНО ЛИЦЕ ЗА ОБЕЗБЕДУВАЊЕ НА КВАЛИТЕТ
МАШИНСКИ ТЕХНИЧАР
ЛАБОРАТОРИСКИ ТЕХНИЧАР
ПРАКТИКАНТИ
АНАЛИТИЧАР ВО КОНТРОЛА НА КВАЛИТЕТ
QP - КВАЛИФИКУВАНО ЛИЦЕ
МЕНАЏЕР ЗА KОНТРОЛА НА КВАЛИТЕТ- QC
МАШИНСКИ ИНЖЕНЕР

Се уште сте невработени? Останатите активни работни позиции можете да ги најдете ТУКА!

Промовирани огласи »

Владата на вчера одржаната седница го утврди текстот на Предлогот на Закон за ратификација на Договорот за слобода на движење со лични карти во Западен Балкан.

Договорот за слобода на движење со лични карти во Западен Балкан е склучен во Берлин на 3 ноември 2022 година меѓу шесте земји  во регионот и тоа: Албанија, Босна и Херцеговина, Косово, Црна Гора, Северна Македонија и Србија, а е иницијатива на нашата земја од зедничкото ко-претседавање со Бугарија со Берлинскиот процес, со намера да се преслика моделот на билатерални договори за слободно патување со лични карти.

Договорот, според образложеното од предлагачот, има за цел натамошно унапредување на соработката и олеснување на условите за патувањето, вклучително и унапредување на односите помеѓу земјите од Западен Балкан, преку поедноставување на административните постапки во поглед на влез, транзит и краткорочен престој на лицата носители на лични карти, издадени од наведените земји, велат од Влада. 

Повеќе вести...
барај огласи за вработување » барај останати огласи »