Невработеноста во Хрватска дефинитивно повеќе не е проблем, а работниците недостасуваат во областите како што се Кордун и Банија, Лика и Горски Котар, и штом се разбуди туризмот, Јадранот повторно покажа недостаток на вработени од сите профили - готвачи, рецепционери , келнери, слугинки и чистачи.возачи и дилери.
Нема мајстор ни за лек, и ако ви се случи било каква штета на островите, можете да се збогувате со поправката до септември или октомври.
Луѓето едноставно не пристигнуваат во сите правци, а работата им е над глава, пишува Слободна Далмација.
Во екот на сезоната, туризмот се распрснува. Резервациите пристигнуваат во последен момент. Никој не се подготвил за ваков наплив на гости, па во последниве денови често има ситуации во кои нема кој да обезбедува услуги за сместување, изнајмување или изнајмување автомобили на странци, а во многу ресторани, поради недостаток на работна сила, едвај нарачките пристигнуваат на време.
Ниту ниската цена на трудот веќе не е проблем. Во рекордната 2019 година, платите на готвачите, како дефицитарни и ценети поради природата на нивната работа, значително се зголемија, но тие се уште недостасуваат затоа што се барани овде и во странство.
Миењето садови во кујната и персоналот што му помага на готвачот, работни места за кои не е потребно посебно знаење, туку само добра волја, се плаќаат илјада евра (осум илјади куни) нето, но сепак недостасуваат оние што би работеле во тие позиции.
„Што се однесува до нашата угостителска понуда, но и гледајќи го целиот сектор на услуги воопшто, ние знаеме како да ја завршиме таа работа и тоа го правиме се подобро и подобро секоја година. Фигуративно кажано, ние не сме најдобри во гастрономијата, играме Лига на шампиони. И тоа е добро позната работа надвор од нашите граници. Затоа нашите готвачи, келнери, но и фризери, масери, трговци ..., добиваат подобри понуди од Европа, така што докажаниот добар персонал завршува во Германија или Ирска“, вели Иво Врдоjак, сопственик на познат ресторан во Сплит .
Врдоjак е на мислење дека заминувањето на работната сила преку граница може да се запре само со паметна и систематска државна политика.
„За среќа, јас го немам тој проблем, бидејќи собрав добар тим на време, но некои работодавци во Хрватска се принудени да ангажираат каква било работна сила, бидејќи едноставно не можат да изберат“, вели Врдоjак.
Тој додава дека Европа, од една страна, го привлекува најдобриот персонал со подобри плати, бидејќи Хрватска има поголемо искуство во угостителството заради туризмот, да речеме, од Германците, а од друга страна , образованието не се прилагодило на пазарот на трудот.