Промовирани огласи »

Иако сега празниците ги прославуваме на поинаков начин, би било навистина прекрасно ако не го прескокнете Денот на сесловенските просветители, зашто писменоста денес, за жал, е сè помалку застапена, а е исклучително важна во процесот на зачувување на интегритетот на еден народ.

Писменоста е нераскинлив дел скоро од секој аспект на новото време кое го живееме, зашто таа не се однесува само на молив, гума и тетратка со тесни-широки линии, туку се трансформира според потребите и еволуцијата на човештвото.

Моментално, тргнувајќи од тоа дека скоро се е дигитално, повеќето услуги и производи се лесно достапни на Интернет, некогаш ја забораваме најважната работа, а тоа се нови вистински информации во било каква форма. Писменоста ни помага да стигнеме до тие нови информации, а способноста за самостојно распознавање на вистинитоста на тие вести се развива само со постојано проверување на фактите дури и од релевантни извори. 

Новите информации го стимулираат мозокот и создаваат простор за нови. 

Интернетот првично бил алатка во поглед на напредок на човештвото, моментално кај нас се користи за губење време во буквална смисла. 

Дигиталната и медиумската писменост се есенцијални вештини за опстојување на пазарот на трудот во вакви периоди. 

Распознавање на лажни вести, истражување пред да се искоментира или слично, соодветна реакција на типот на содржина која се сервира на публиката се суштинските елементи поврзани со добивањето на правите вести и информации. 

Разбивањето на бариерата меѓу публиката и вистинитоста на информациите кои таа публика ги чита кај нас се одвива навистина бавно. 

Во Рим во 869 година папата Адријан ги осветил словенските книги, што значи дека Римската Црква официјално ја признала словенската писменост.

Поминати се 1 152 години, а ние уште не сме ја завршиле оваа еволуирана верзија на мисијата на светите браќа. 

Нивото на писменост на одредена нација зависи правопропорционално од нивото на свест и способност за држење чекор со брзиот развој на светот.

Ако порано требаше да се посветиме само на азбуката за да постигнеме ниво, сега процесот на личниот развој е многу посложен и бара фокус. 

За да го испочитуваме нивното дело, треба да се придржуваме до нивната идеологијата - описменување на народот без разлика на сè. 

Тогаш имало притисоци против ваквата мисија под изговорот дека се работи за ширење ерес, сега владее само игнорантноста кон релевантноста на описменувањето во која било форма. 

Никогаш не е доцна да се покаже дека писменоста вдахнува моќ. 

Промовирани огласи »

Сигурно сте го гледале филмот The Italian Job. Откако украдоа 35 милиони долари, експертот за експлозив Лево Уво ги прашува останатите од екипата што ќе прават со парите. Со други зборови, сега се богати, како ќе се промени нивниот живот?

Одговорите се движеа од наједноставен (голем стерео систем) до најсложен (куќа во Шпанија во кој има библиотека со сите први изданија на најпознатите автори и посебна соба за чевли). Како што следат одговорите може да се забележи дека сите освен еден одговор содржат купување на материјални работи. И ако сакаме да бидеме искрени, сигурно тоа би бил и нашиот одговор на прашањето, што кога ќе станете ултра богати?

Што би одговориле?

Еве еден можен одговор.

Она што навистина не можеме да го контролираме е времето. Кога би биле богати, она што би го направиле е елиминирање на сите обврски околу работа со полно работно време така што ќе остане многу слободно време во текот на денот. Дури и да уживате во тоа што го работите, би било супер самостојно да одлучувате што ќе правите со сопственото време. Постојанно сте преплавени од низа активности и немате слободно време, така што она што вие би го „купиле“ е слободното време за вашите омилени активности. 

Патувањата се друга работа која би сакале да ја „купите“, доколку имате доволно слободно време и тоа не толку заради разгледувањето на нови градови и држави, туку заради надлетувањето со авион над прекрасните пејсажи. Патувањата се одлични ако сакате да почнете да гледате на работите на поинаков начин. 

Она што не би го купиле се прескапи коли и куќи кои навистина нема да бидат доволно искористени доколку се потсетите дека сакате многу да патувате. Доволно е да промените одредени нешта во домот кои практично ќе ви донесат поголема функционалност. 

Што би направиле вие во случај да се стекнете со големо богатство? 

Ќе ја потхранувате мегаломанската карактеристика која неминовно ја поседува секој човек или  сепак ќе останете приземјени со тоа што богатството ќе го искористите на практичен начин?

Промовирани огласи »

Сите ние трагаме по практични решенија за нашата иднина на работа. Сепак, што е она што треба да промениме во нашата психа за да бидеме успешни?

Живееме во свет каде сите сакаат да бидат победници. Дури и децата, уште додека се мали се натпреваруваат за внимание во нашите семејства, за оценки и нови пријатели во училиштето и за победи во спортoвите кои ги тренираат. Подоцна, како што влегуваме во светот на бизнисот, ние повторно учиме како да ги победиме другите. Литературата за успех е полна со инструкции за тоа "Како да ги победите клиентите", "Како да победиме во бизнисот" или "Како да победиме на берзата". Во бизнисот, политиката и воопшто во животот , победата е многу послатка од загубата.

Создаваме простор каде никој нема да види дека сме изгубиле

Со децении, секогаш сме барале стеснување на просторот во кој може да изгубиме и тоа да го видат многу луѓе. Нашата опсесија да победиме, прави да се намали нашата ефикасност додека вршиме некоја важна работа и истовремено да не прави помалку фокусирани. Сепак, општеството каде што само оние кои ќе склучат најдобра зделка се победници, а сите други мораат скапо да платат за услугата, според експертите е пропаднато општество. Во општество каде сите ја знаат цената за нешто а малкумина ја знаат вредноста на истото, сите сме осудени на пропаст и грешни вредности.

Како да успееме иако сме изгубиле?

Она што треба да го направиме е да создадеме системи, начини и поддршки кои ќе ни дозволат да се пронајдеме себеси дури и тогаш кога сме губитници. Најважно е секој од нас да разбере која е неговата функција во дадена ситуација и што треба да извлече од ситуацијата било да е победник или губитник. Да признаеш дека си изгубил е голема доблест и дава нови погледи кон тоа како да одиграш наредниот пат. Клуч на ваквото сфаќање е фокус на твојот живот, на твојата позиција и локацијата каде се наоѓаш. Многу е погрешно кога се огледуваме на некој друг кој има други услови, други мисли и позиција и токму поради тоа на крајот завршуваме како губитници. Сепак на крајот секогаш размислете за вашите длабоки човечки желби и социјалната еднаквост, а не само минливите задоволства на клиентите или пак вашето богатство.

Промовирани огласи »

Преземено од: http://www.smartportal.mk/

Ако во џебот ми остане и само уште еден долар – ќе го потрошам на ПР“ – Бил Гејтс

Дали г-дин Гејтс навистина го кажал ова или не, со сигурност не би можел да кажам, но ние од комуникациската индустрија често пати го употребуваме кога сакаме да ја потенцираме важноста на нашата професија, така што самиот цитат и да не бил “дело“ на славниот милијардер и некогаш најбогат човек на светот (туку можеби паметно скоцкан од некој ПР-овец), во целост ја отсликува пораката која треба да им е совршено јасна на сите кои посакуваат континуиран успех на нивниот бизнис. Посебно треба да им биде јасна на македонските стартапи.

Не би сакал да бидам погрешно разбран дека сите македонски стартапи не ја разбираат моќта и значењето на насочените комуникации за нивниот раст и развој, но факт е дека мнозинството од нив тоа не го практикуваат како што треба.

Сум имал прилика да бидам дел од стартап компании каде успешно биле завршувани неколку фази на финансирање и сум стекнал драгоцено искуство разговарајќи со разно разни инвеститори, финансиски советници и бизнис консултанти и секогаш разговорите завршувале со суштински прашања кои во основа ја имале логиката позади тоа како компанијата ќе биде перцепирана во наредниот период, што е она на кое ќе се работи и како тоа ќе влијае за зголемување на вредноста на инвестицијата (и нормално самата компанија).

За стартапите целосно да ја разберат важноста на ПР-от за нивниот бизнис и шансите да добијат инвеститор, најпрво треба да бидат свесни за начинот на кој инвеститорите размислуваат во моментите кога носат одлука за финансирање. Ова е исклучително важно за првичното т.н. early stage финансирање кое во праска е и најтешко да се добие.

Дека бизнисот не треба да Ви биде на power-point туку реален и со реални луѓе кои се заинтересирани и веќе го купуваат вашиот прозивод/услуга позади кои што стои добро воигран тим кој нема да се распарчи на првата кривина, чинам дека Ви е веќе јасно, и тоа е првото што го добивате како “услов“ за некој инвеститор да почне да зборува со Вас.

Но подеднакво важно во светот на VC фондовите и стартапите е едно непишано правило кое вели дека “Вашата прва инвестиција зависи и од веројатноста колку побрзо таа наскоро ќе стане втора инвестиција“ или парафразирано, на првиот инвеститор му е исто така многу важно за колку брз период ќе може да се најде втор инвеститор, на вториот–трет, на третиот-четврт итн., односно каква ќе биде идната вредност, т.е. перцепција за компанијата за првиот инвеститор после некое време да може да направи излез и да заработи од тоа што препознал добра идеја која се развила во компанија што продава и може да осигура “сигурност“ на вториот инвеститор дека тој ќе има бенефит од вложувањето пари во тој тим. Значи зборуваме за Вашата РЕПУТАЦИЈА.

Репутацијата го означува установеното мислење за позитивностите и негативностите за некого/нешто. Менаџирањето со репутацијата на клиентот е работата со која ПР професионалците се будат наутро и легнуваат навечер, а тоа истото треба да го прават и сите оние кои имаат или планираат да почнат свој стартап.

Нема ништо повредно за еден стартап од неговата добра репутација. Вашата репутација го претставува секој единствен аспект како компанијата е поврзана со надворешниот свет, вашите сегашни клиенти, идни клиенти, широката јавност и медиумите.

Да се спасува оштетена репутација е многу потешко отколку да се изгради добра репутација од нула, клиентите паметат, а паметат и инвеститорите. Затоа кога размислувате за Вашиот стартап, за услугите/продуктите кои ќе ги нуди, за тоа какви дистрибуциски канали ќе користи, каква маркетинг стратегија ќе имплементира или какви вработени, советници и консултанти ќе ангажира, вклучете и дел кој ќе се однесува на менаџирањето со Вашата репутација. Градењето на добра репутација бара време, напор и трпение. Бара и луѓе кои ги разбираат односите со јавноста. Бидете сериозни кога правите финансиски планови пред инвеститорите и предочете им дека планирате нивната инвестиција да ја “негувате“ со професионален пристап кон комуникациите.

А која е тајната на добрата репутација?  Да станете некој кој ја заслужува. Константно да преземате активности кои ќе ги отелотворуваат карактеристиките кои сакате другите да ги асоцираат на Вас. Немојте да се фолирате со приказни за напорна работа, лојалност, внимание кон детали….живејте го тоа….но немојте да го форсирате, оставете другите да ги пронајдат овие атрибути во вас на нивниот начин.

Тоа што треба да Ви биде кристално јасно е дека Вие не “ја поседувате“ Вашата репутација, иако таа постои и Вие “сте и дале живот“. Вие не можете точно да одредите какво мислење ќе имаат другите за Вас – туку тоа со Вашите активности можете само да го менаџирате.

За да бидете успешни во тоа, треба да дозволите на ПР професионалците да си ја Вршат својата работа… и да, да инвестирате во нив…..макар и последниот долар.

Автор: Борис Ефтимовски
[email protected]

Повеќе